Enkle øvelser bryter stillesittingen

9
I dag finnes Smygträning för stillasittare både som bok og app.

Det startet med to fysioterapeuter som kjente at arbeidet deres ble mer og mer stillesittende. Det ble en bok, Smygträning för stillasittare, som siden ble en app, som nå finnes på både svensk og engelsk og som brukes flere steder rundt omkring i verden.

”Det ble en fantastisk morsom utvikling av det hele og det er midt i tiden med all den forskning som i dag finnes om hvor mye tid vi tilbringer sittende og hvilke negative følger det har for helsa”, sier fysioterapeuten Jenny Kroon.

Det var for cirka 15 år siden, da de to fysioterapeutene Jenny Kroon og Britta Balkfors arbeidet sammen og da diskusjonene gikk om hvordan yrket hadde gått fra å være veldig aktivt til å bli stadig mer stillesittende, at tankene om hvordan finne måter å smugtrene på ble til.

”Vi følte at vi satt mer og mer med administrative oppgaver og at all sittingen gjorde oss slitne. Så vi funderte på hvordan vi kunne motvirke dette ved å trene i smug på møter, konferanser eller ved skrivebordet. Vi begynte å gjøre øvelser på små lapper som vi sendte til hverandre”, sier Jenny Kroon og tilføyer:

”Det var samtidig som at forskningen omkring effektene av stillesittingen satte fart, så det var i takt med tiden. Og i dag har vi dessuten covid-19, som gjør at mange sitter hjemme og arbeider.”

Gjennomsnittlig sitter vi ni timer om dagen og forskning har som kjent vist forbindelse mellom stillesitting og en økt risiko for hjertekarsykdommer, diabetes og overvekt. Det finnes altså store helsegevinster med å smugtrene mens vi sitter.

”Da vi startet å utvikle øvelsene tok vi utgangspunkt i vårt eget arbeid, men deretter innså vi at vi ikke bare sitter på kontoret, men også i bilen, bussen, toget og flyet”, forteller Jenny Kroon.

I dag finnes Smygträning för stillasittare både som bok og app, med tre kapitler der hvert kapittel har øvelser tilpasset til hvor en sitter: henholdsvis kontoret, konferansen, tv-sofaen, bilen, bussen, toget og flyet. Øvelsene er enkle med instruktive tegninger.

Hvert kapittel innledes med oppvarming for å få fart på sirkulasjonen; deretter kommer øvelser for styrketrening av bein, setemuskler, mage, rygg, skuldre, armer og nakke og til sist noen stretchingøvelser.

”Appen finnes på både svensk og engelsk og kan stilles inn for å få en påminnelse om når det er på tide å trene. Fordelen med en app er naturligvis at den kan tas med hvor som helst og at den er lett å bruke. Vi kan se at appen har blitt lastet ned omtrent overalt i verden – i USA, Australia, øvrige Europa og så videre. Det er selvsagt veldig gøy og viser at det finnes en interesse og et behov for å bryte stillesittingen.”

Jenny Kroon og Britta Balkfors har en nettside der de samler den seneste forskningen om stillesitting, og de holder forelesninger om temaet. De har også tanker rundt å videreutvikle appen og finne nye målgrupper.

”Det hadde vært gøy å lage en ungdomsversjon. Alle unge er ikke bevisst på risikoen ved å sitte for mye, noe mange gjør i dag. Samtidig er ungdom vant med apper og dersom det ble laget en app som tiltalte dem, så hadde vi kanskje kunnet inspirere til smugtrening, både hjemme og på skolen.”

“Det er ikke nødvendig å bevege så mye på seg for at det skal ha effekt, og foruten at man blir fysisk sterkere så blir man også piggere etter en liten treningsøkt”, understreker Jenny Kroon.

I tillegg til planene med en eventuell ungdomsapp, holder Jenny Kroon og Britta Balksfors med lanseringen av den eksisterende appen både her hjemme og utenlands.

”Vi var ikke forberedt på at det skulle bli så stort da vi startet med vårt smugtreningsprosjekt. Vi gjorde det delvis for vår egen skyld og for at det var gøy. Nå skal vi bli mer aktive på sosiale medier – det skal bli spennende å se hvor det ender.”

Av Anna Horn

For mer informasjon: www.stillasittare.se

STILLESITTING OG SMUGTRENING
Stillesittende tid defineres som enhver atferd med meget lavt energiforbruk. Regelmessig fysisk aktivitet er en beskyttende helsefaktor mens stillesitting i lengre tid er en risikofaktor.

Dette er enkelt å påvirke: Personer som tar en pause i sin stillesitting, for eksempel reiser seg opp eller smugtrener, har lavere risiko for sykdom sammenlignet med dem som sitter i samme tidsrom uten små avbrudd.

Boken Smygträning för stillasittare er skrevet av fysioterapeutene Britta Balkfors og Jenny Kroon. Den finnes også som app, med samme navn, for Android og iPhone.

Både bok og app er oversatt til engelsk og heter henholdsvis Get Fit While You Sit og Fit While You Sit.