Enkle øvelser afbryder stillesiddende

12
I dag findes Smygträning för stillasittare både som bog og app.

Det begyndte med to fysioterapeuter, som følte, at deres arbejde blev mere og mere stillesiddende. Det blev en bog, Smygträning för stillasittare, som derefter blev en app, som nu findes både på svensk og engelsk og som anvendes flere steder rundt om i verden.

”Det blev en fantastisk morsom udvikling af det hele, og det ligger rigtigt i tiden med al den forskning, som findes i dag, om hvor meget tid vi tilbringer siddende, og hvilke negative følger det har for helbredet”, siger fysioterapeut Jenny Kroon.

Det var for ca. 15 år siden, da de to fysioterapeuter Jenny Kroon og Britta Balkfors arbejdede sammen, som diskussionerne omkring hvordan erhvervet er gået fra at være vældig aktivt til at blive mere og mere stillesiddende, som tankerne om at finde en måde at træne på i smug blev født.

”Vi følte, at vi sad mere og mere med administrative opgaver, og at alt siddende gjorde os trætte. Så vi spekulerede på, hvordan vi skulle kunne modvirke dette ved at træne i smug på møder, ved konferencer eller ved skrivebordet. Vi begyndte at lave øvelser på små lapper, som vi sendte til hinanden”, siger Jenny Kroon og tilføjer:

”Det var samtidig med, at forskningen om effekterne af stillesiddende satte fart, så det lå godt i tiden. Og i dag har vi desuden covid-19, som gør, at mange sidder hjemme og arbejder.”

Vi sidder i gennemsnit ni timer om dagen, og forskningen har som bekendt påvist forbindelse mellem stillesiddende og en øget risiko for hjerte- karsygdomme, diabetes og overvægt. Der findes altså store gevinster med at smugtræne, mens vi sidder.

”Da vi begyndte at udvikle øvelserne, gik vi ud fra vores eget arbejde, men derefter indså vi, at det ikke kun var på kontoret vi sidder men også i bilen, bussen, på toget og flyet”, siger Jenny Kroon.

I dag findes Smygträning för stillasittare både som bog og app, med tre kapitler, hvor hvert kapitel har øvelser, som er tilpasset ud fra, hvor man sidder: på kontoret, ved konferencen, i tv-sofaen, bilen, på bussen, toget respektive flyet. Øvelserne er enkle med instruktive tegninger.

Hvert kapitel indledes med opvarmning for at få fart på cirkulationen, derefter kommer øvelser for styrketræning af ben, sædemuskler, mave, ryg, skuldre, arme og nakke og til sidst nogle stretchingøvelser.

”Appen findes både på svensk og engelsk, og man kan indstille sådan, at man får en påmindelse om, når det er på tide at træne. Fordelen med en app er selvfølgelig, at du kan have den med hvor som helst, og at den er enkel at anvende. Vi kan se, at appen er blevet downloadet over alt i verden – i USA, Australien, øvrige Europa osv. Det er selvfølgelig vældig sjovt og viser, at der findes en interesse og et behov for at afbryde stillesiddende.”

Jenny Kroon og Britta Balkfors har en hjemmeside, hvor de samler den seneste forskning om stillesiddende, og de holder forelæsninger i emnet. De har også tanker om at videreudvikle appen og finde nye målgrupper.

”Det havde været morsom at gøre en ung-version. Alle unge er ikke bevidst om risici ved at sidde for meget, hvilket mange gør i dag. Samtidig er unge vant til apper, og hvis man havde gjort en app, som tiltalte dem, så havde vi måske kunnet inspirere til smugtræning, både hjemme og i skolen.”

“Man behøver ikke røre sig så meget for at det skal have effekt, og foruden at man bliver fysisk stærkere, så bliver man også kvikkere efter et lille træningspas”, fremhæver Jenny Kroon.

Foruden planerne om en eventuel ung-app er Jenny Kroon og Britta Balkfors i gang med at lancere den nuværende app både i Sverige og udenlands.

”Vi var ikke forberedt på, at det ville blive så stort, da vi begyndte vores smugtræningsprojekt. Vi gjorde det delvis for vores egen skyld og fordi det var morsomt. Nu vil vi blive mere aktive på sociale medier – det bliver spændende at se, hvad det fører med sig.”

Af Anna Horn

For mere information: www.stillasittare.se

STILLESIDDENDE OG SMUGTRÆNING
Tid for stillesiddende defineres som enhver adfærd med et meget lavt energiforbrug. Regelmæssig fysisk aktivitet er en beskyttende helsefaktor, men stillesiddende i længere tid er en risikofaktor.

Dette kan man let påvirke: Personer, som tager en pause i sit stillesiddende, fx rejser sig op eller smugtræner, har mindre risiko for sygdom sammenlignet med dem, som sidder samme tid uden små afbrud.

Bogen Smygträning för stillasittare er skrevet af de to fysioterapeuter Britta Balkfors og Jenny Kroon. Den findes også som app med samme navn til Android og iPhone.

Både bog og app findes oversat til engelske og hedder Get Fit While You Sit respektive Fit While You Sit.